Comparative study of €œin vivo€ digestibility of forage grass with sheep and cattle: II. Fresh napier grass and napier grass silage
Abstract
The digestibility of napier grass silages was studied using two ruminant species, sheep and cattie. The trials were carried out using the conventional method (total feces collection). During the experiments sheeps were kept n crats and equiped with harness for feces collection each trial was divided into three periods: 1) adaptation, with 14 days of duration for both species; 2) adjustment with 7 days for ovine and 14 days for bovine; 3) collection, with 7 days for ovine and 12 days for bovine. The animals at the adjustment period and during the whole collection period were fed 80% of the ad libitum intake. observed in the adaptation period. The roughage used in the experiments was napier grass: 1 €” Fresh Napier grass; ii €” Napier grass silage (molasses added at ensiling-time); III €” Napier grass silage (50kg of ground whole ear com added par ton of fresh forage at ensiling-time); IV €” Napier grass silage (100kg of ground whole ear com added per ton of fresh forage at ensiling-time) and V €” Napier grass silage (150kg of ground whole ear com added par ton of fresh forage at ensiling-time), in experiment II the digestibility of dry matter, crude protein, nitrogen free extract, gross energy and organic matter were higher (P <0.05) for cattle. No differences between the two species of animals were found for the digestibility of the parameters studied in experiments I, III, IV and V.Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.