Performance of Santa Ines ewe lambs fed sugar cane and mulberry branches

Authors

  • Fumiko Okamoto Secretaria de Agricultura e Abastecimento do Estado de São Paulo, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Polo Regional de Desenvolvimento Tecnológico dos Agronegócios do Centro Oeste, Unidade de Pesquisa e Desenvolvimento de Gália, Gália, SP
  • Eduardo Antonio da Cunha Secretaria de Agricultura e Abastecimento do Estado de São Paulo, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Instituto de Zootecnia, Centro de Pesquisa e Desenvolvimento em Zootecnia Diversificada, Nova Odessa, SP
  • Mauro Sartori Bueno Secretaria de Agricultura e Abastecimento do Estado de São Paulo, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Instituto de Zootecnia, Centro de Pesquisa e Desenvolvimento em Zootecnia Diversificada, Nova Odessa, SP
  • Marcelo de Almeida Silva Secretaria de Agricultura e Abastecimento do Estado de São Paulo, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Polo Regional de Desenvolvimento Tecnológico dos Agronegócios do Centro Oeste, Jaú, SP
  • Luiz Eduardo dos Santos Secretaria de Agricultura e Abastecimento do Estado de São Paulo, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Instituto de Zootecnia, Centro de Pesquisa e Desenvolvimento em Nutrição Animal e Pastagem, Nova Odessa, SP
  • Armando de Andrade Rodrigues Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Centro de Pesquisa de Pecuária do Sudeste, São Carlos, SP

Keywords:

animal feeding, feed conversion, roughage, live weight gain, sheep

Abstract

The performance of ewe lambs fed concentrate (20%) and roughage (80%) based on sugar cane (Saccharum officinarum cv RB 72-454) and increasing levels of mulberry branches Morus spp were evaluated. The treatments were; A- 80% of sugar cane; B- 60% of sugar cane plus 20% of mulberry branches and C- 40% of sugar cane plus 40% of mulberry branches. A random blocks design was used and data were evaluated by regression. Twenty four ewe lambs aged five month with 18.3 ± 2.7kg were used. The voluntary intake, live weight gain and feed conversion were measured. The increase on the proportion of mulberry branches in the sugar cane diets led to a significant linear increase (P<.05) in the DM intake and the live-weight gain and a linear decrease in feed conversion (P<.05). The sugar cane showed greater NDF, ADF, and lignin content and smaller in vitro digestibility than mulberry branches. The sugar cane as only roughage does not lead to a good performance for growing ewe lambs and the inclusion of mulberry branches can improve animal performance.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2008-01-18

Issue

Section

ANIMAL NUTRITION

How to Cite

Performance of Santa Ines ewe lambs fed sugar cane and mulberry branches. (2008). Bulletin of Animal Husbandry, 65(1), 1-6. http://bia.iz.sp.gov.br/index.php/bia/article/view/1147

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 7 > >>