Performance of Santa Inês ewe lambs suplemented with protein salt with increasing urea levels in replacement to soybean meal

Authors

  • Fumiko Okamoto Secretaria de Agricultura e Abastecimento do Estado de São Paulo, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Polo Regional de Desenvolvimento Tecnológico dos Agronegócios do Centro Oeste, Unidade de Pesquisa e Desenvolvimento de Gália, Gália, SP
  • Rodrigo de Sousa Costa Tortuga Companhia Zootécnia Agrária, São Paulo, SP
  • Eduardo Antonio da Cunha Secretaria de Agricultura e Abastecimento do Estado de São Paulo, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Instituto de Zootecnia, Centro de Pesquisa e Desenvolvimento em Zootecnia Diversificada, Nova Odessa, SP
  • Mauro Sartori Bueno Secretaria de Agricultura e Abastecimento do Estado de São Paulo, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Instituto de Zootecnia, Centro de Pesquisa e Desenvolvimento em Zootecnia Diversificada, Nova Odessa, SP
  • João Sérgio da Silvia Júnior Secretaria de Agricultura e Abastecimento do Estado de São Paulo, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Polo Regional de Desenvolvimento Tecnológico dos Agronegócios do Centro Oeste, Unidade de Pesquisa e Desenvolvimento de Gália, Gália, SP
  • Marcelo de Almeida Silva Secretaria de Agricultura e Abastecimento do Estado de São Paulo, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Polo Regional de Desenvolvimento Tecnológico dos Agronegócios do Centro Oeste, Jaú, SP
  • Luiz Eduardo dos Santos Secretaria de Agricultura e Abastecimento do Estado de São Paulo, Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Polo Regional de Desenvolvimento Tecnológico dos Agronegócios do Centro Oeste, Jaú, SP

Keywords:

intake, feed conversion, live weight gain, sheep

Abstract

Evaluation of the 36 Santa Inês ewe lambs performance , with different live-weight, averaging 18 months old, fed on sugar cane (75%) and maize silage (25%) with access to protein salt without or with 10 or 15% of urea on its composition, in replacement of soybean meal. It was used a random block experimental design and the data submitted to regression analyses to evaluate the level of urea in the protein salt. The ingestion of protein salt was 188g/day. The increase of the urea inclusion in the protein salt did not (P>0.05) modify live weight gain (141g/day), as well as DM intake and feed conversion (6.53kg dry matter/kg body gain). The levels of plasmatic urea increased (Y=21.29+5.14X, R2=36.6, P<0.001) with the increase of the urea in the protein salt. The results allow concluding that the increase of urea in the protein salt do not affect the animal performance but raises plasmatic urea.

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Published

2008-04-14

Issue

Section

ANIMAL NUTRITION

How to Cite

Performance of Santa Inês ewe lambs suplemented with protein salt with increasing urea levels in replacement to soybean meal. (2008). Bulletin of Animal Husbandry, 65(4), 323-327. http://bia.iz.sp.gov.br/index.php/bia/article/view/1118

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