Soybean oil and beef tallow in the diet of semi-heavy laying hens reared in hot climate regions
DOI:
https://doi.org/10.17523/bia.v74n1p51Keywords:
fat, lipids, egg weight, egg production.Abstract
The objective of this study was to evaluate the productive performance and physical quality of eggs from semi-heavy laying hens reared in hot climate regions and fed diets containing soybean oil or beef tallow. The experiment had a duration of 63 days divided into three cycles of 21 days each. A total of 160 semi-heavy Hisex Brown laying hens at 50 weeks of age and with an initial weight of 1.755 ± 0.172 kg were used. The birds were reared in a floor system and housed in boxes. A completely randomized design consisting of two treatments and five replicates was used, with 16 birds per experimental unit (box). Two experimental diets based on corn and soybean meal were formulated and soybean oil or beef tallow was added, corresponding to treatments 1 and 2, respectively. The following parameters were evaluated: egg production (%), feed intake (g/bird/day), egg mass (g/bird/day), feed conversion per egg mass (kg/kg), feed conversion per dozen eggs (kg/dozen), egg weight, percentage of yolk, egg white and shell (%), specific gravity (g/cm3), animal viability (%), and body weight variation (g). No differences (P>0.05) were observed in any of the parameters studied. The dietary inclusion of soybean oil or beef tallow does not influence the productive performance or egg quality of semi-heavy laying hens reared in hot climate regions.Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.