Evaluation of fish consumption in the municipality of Palmas-TO
DOI:
https://doi.org/10.17523/bia.2018.v75.e1408Keywords:
Productive fish chain, study of consumption, eating habitsAbstract
The objective of this study was to evaluate the consumption of fish in the municipality of Palmas-TO, according to the socioeconomic profile, the frequency and the main consumed species, the places of consumption and ways of purchasing them. 515 people were interviewed, with the support of a structured questionnaire. It was found that a higher frequency of fish consumption was for once or twice a week and that only 3.30% of those interviewed showed daily consumption. The favored species of fish is the round ones (caranha (Piaractus spp.), tambaqui (Colossoma macropomum) and its hybrids) with fresh ones being the most favored form of acquisition (84.47%). Markets and free markets of the main fish acquisition sites with 37.86%, where the majority (29.32%) of the interviewed paid up to R$ 15 per kilo of fish. The main place of consumption of the interviewees in their own residences (72.23%). The motivation for fish consumption was the taste or habit with 40.19%, while the main reasons to avoid the consumption of fish is the price (23.68%) and the presence of pimples (6.79%), respectively. Before the prospect of increasing production and consumption of fish in the regional and national context, in addition to the recommendations from FAO/UNO, it is essential to carry out social intervention work with the purpose of promote initiatives to increase the consumption of fish by the population as, for example, from lectures or educational campaigns to inform the relevant nutritional value of fish meat and its beneficial effects on human health.
Downloads
References
ARAÚJO, D.M.; LINS J.L.F.; TAVARES, A.S.; SILVA, J.; BORDINHON, A.M.; QUINTERO PINTO, L.G. Aspectos de aquisição e consumo de peixes na feira livre da cidade de Penedo- Alagoas. Boletim do Instituto de Pesca, São Paulo, v. 41, p. 429-440, 2015.
BEZERRA, I.N; SOUZA, A.M; PEREIRA, R.A; SICHIERI, R. Consumo de alimentos fora do domicílio no Brasil. Revista Saúde Pública, v.47, p.200-211, 2013. https://doi.org/10.1590/ s0034-89102013000200006.
BRABO, M.C; PEREIRA, L.F.S; SANTANA, J.V.M; CAMPELO, D.A. V; VERAS, G.C. Cenário atual da produção de pescado no mundo, no Brasil e no estado do Pará: ênfase na aquicultura. Acta of Fisheries and Aquatic Resources, v. 4, p.50-58, 2016.
FAO - FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS. The state of world fisheries and aquaculture. 2016. Disponível em:<http:// www.fao.org/3/a-i5555e.pdf>. Acesso em 12 jul. 2017.
FAO - FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS. Relatório destaca o crescente papel do peixe na alimentação mundial. 2014. Disponível em: <http://www.fao.org/news/ story/pt/item/232037/icode/>. Acesso em 01 jul. 2017.
FAOSTAT. Evolução do consumo de pescado per capita no Brasil. 2016. Disponível em <http://faostat.fao.org/beta/en/#data/CL/ visualize>. Acesso em 30 jan. 2018.
FIGUEIRO, R.C.M.; SOUSA, J.M.; CASTRO, E.M. Fatores que influenciam na decisão de compra de pescado mercado de peixe de Bragança, PA. Revista Brasileira Engenharia de Pesca, v. 7, p. 60-72, 2014.
FLORES, R.M.V.; CHICRALA, P.M.; SOARES, S.S. Avaliação das preferências dos consumidores de pescado do estado do Tocantins através de pesquisa de campo realizada no seminário Caiu na Rede é Lucro. Brazilian Journal of Aquatic Science and Technology, v.18, p. 121-129. 2014. https:// doi.org/10.14210/bjast.v18n1.p121-129
FORNARI, C. A. C; COSTA, R. P. B; PIRES, C. R. F; KATO, H. C. A; SOUSA, D. N. Estudo sobre os hábitos de consumo de pescado da população de Palmas (TO). Desafios: Revista Interdisciplinar da Universidade Federal do Tocantins, v. 4, p. 136-142, 2017.
GUERREIRO, L.R.J. Custos de produção, análise econômica e gerencial em unidade de produção de alevinos de peixes reofílicos: estudo de caso em Rondônia. 160 f Dissertação (Zootecnia), Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2012.
IBGE - INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÃSTICA. Sistema nacional de índices de preços do consumidor ao SNIPC IPCA, 2012. Disponível em <http:// www.ibge.gov.br/home/presidencia/ noticias/imprensa/ppts/000000070933011020 12333006755453.pdf. Acesso em 03 jul. de 17.
IBGE - INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÃSTICA. Produção aquícola e pesqueira do estado do Tocantins, 2016. Disponível em < https://www. ibge.gov.br/estati s ticas-novoportal/ economicas/agricultura-e-pecuaria/9107- p r o d u c a o - d a - p e c u a r i a - m u n i c i p a l . html?edicao=16984&produto=true>. Acesso em 30 jan.2018.
KUBITZA, F. Tilápias: qualidade da água, sistema de cultivo, planejamento da produção, manejo nutricional e alimentar e sanidade. Panorama da Aquicultura, v 20 p. 44-53, 2000.
LEVINE, D.M.; BERENSON, M.L.; STEPHAN, D. Estatística: teoria e aplicações usando Microsoft Excel em português. Rio de Janeiro: LTC, 2000.
LOPES, I.G.; OLIVEIRA, R.G.; RAMOS, F.M. Perfil do consumo de peixes pela população brasileira. Biota Amazônia, v. 6, p. 62-65, 2016. https://doi.org/10.18561/2179-5746/ biotaamazonia.v6n2p62-65
LOPES, I.S.; FERREIRA, E.M; PEREIRA, D.M.; PEREIRA, L.S.; CUNHA, M.C.S.; COSTA, F.N. Pescada amarela (Cynoscion acoupa) desembarcada: características microbiológicas e qualidade do gelo utilizado na sua conservação. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v.71, p. 677- 684, 2012.
MACHADO, A.S.G.; BIANCHINI, C.B.; CARDOSO, S. Caracterização dos Consumidores de Pescado Comercializados na Feira do Peixe de Porto Alegre €“ RS. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS: ALIMENTAÇÃO, ÃRVORE QUE SUSTENTA A VIDA, 25. 2016, Gramado. Anais... Gramado: FAURGS, 2016.
MACIEL, E.S.; SAVAY DA SILVA, L.K; GALVÃO, J.A; OETERRER, M. Atributos de qualidade do pescado relacionados ao consumo na cidade de Corumbá- MS. Boletim do Instituto de Pesca, v.41, p. 199€“206, 2015.
MELO, C.C.V.; FABRINI, B.C.; COSTA, A.C.; MATTOS, B.O.; SANTOS, L.C.; FREITAS, R.T.F. Caracterização dos consumidores de peixe do município de Lavras, Minas Gerais. Boletim de Indústria Animal, v.72, p.178- 184, 2015. https://doi.org/10.17523/bia. v73n3p178
MELO, J.F.B.; SANTOS, A.S.; DAMASCENO, A.A. Comercialização e perfil do consumidor da carne de peixe na região do semiárido de Juazeiro (BA) e Petrolina (PE). Informações Econômicas, São Paulo, v. 41, p. 39-49, 2011.
MOELLER, S.J.; MILLER, R.K.; EDWARDS, K.K.; ZERBY, H.N.; LOGAN, K.E.; ALDREDGE, T.L.; STAHL, C.A.; BOGGESS, M.; BOXSTEFFENSMEIER, J.M. Consumer perceptions of pork eating quality as affected by pork quality attributes and end-point cooked temperature. Meat Science, v. 84, p. 14-22, 2010. https://doi.org/10.1016/j. meatsci.2009.06.023
OETTERER, M. Industrialização do pescado cultivado. Guaíba: Editora Agropecuária, 2002. p. 200.
PALMAS (Prefeitura). Conheça Palmas. 2015. Disponível em: <http://www.palmas.to.gov. br/conheca_palmas/a-cidade/>. Acesso em: 01 julho de 17.
PEDROSA FILHO, M.X.; BARROSO, R.M.; FLORES, R.M. Diagnóstico da cadeia produtiva da piscicultura no estado de Tocantins. Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2014. 66p. (Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento / Embrapa Pesca e Aquicultura, v. 1)
PEREIRA, K.C. Estudo tecnológico de conservação e processamento de tilápia (Oreochromis niloticus). 53 f. Dissertação (Mestrado em Ciências dos Alimentos), Universidade Federal de Santa Catarina €“ UFSC, Florianópolis- SC, 1997.
PINTO, R.M.; SILVA, V.G.V.; PEREIRA, V.F. Perfil do consumidor de pescado no município de Campos dos Goytacazes, RJ. Perspectivas Online: Ciências Humanas & Sociais Aplicadas, v.4, p. 25-36, 2011.
ROCHA, C.M.C; RESENDE, E.K; ROUTLEDGE, E.A.B; LUNDESTEDF, L.M. Avanços na pesquisa e no desenvolvimento da aquicultura brasileira. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.48, p.4-5, 2013. https://doi.org/10.1590/ s0100-204x2013000800iii
RODRIGUES NETO, A.P.R. Fatores que influenciam na decisão de compra de pescado nas feiras livres de Macapá - AP. 38 f. Monografia (TCC em Extensão Pesqueira). Coordenação do Curso de Engenharia de Pesca, Universidade do Estado do Amapá, 2010.
SARTORI, A.G.O.; AMANCIO, R.D. Pescado: importância nutricional e consumo no Brasil. Segurança Alimentar e Nutricional v. 19, p. 83-93, 2012. https://doi.org/10.20396/san. v19i2.8634613
SAVAZZI, A.A; MORIMOTO, J.M. Fatores associados ao consumo de peixes de famílias de alunos do curso de nutrição de uma universidade particular do município de São Paulo. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÃFICA, 7., 2011, São Paulo. Anais... São Paulo: Universidade Presbiteriana Mackenzie, 2011.
SILVA, M.L. Pesquisa de Aeromonas spp. Vibrio spp. e da qualidade sanitária de peixes comercializados na cidade de São Paulo. 146 f. Dissertação (Mestrado em Saúde Pública), Universidade de São Paulo, 2007.
SILVEIRA, L.S.; ABDALLAH, P.R.; HELLEBRANDT, L.; BARBOSA, M.N.; FEIJÓ, F.T. Análise socioeconômica do perfil dos consumidores de pescado no município de Rio Grande. Sinergia, v.16, p.9-19, 2012.
SOARES, K.M.P.; GONÇALVES, A.A. Qualidade e segurança do pescado. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v. 71, p. 1-10, 2012.
SOUSA, D.N.; ALMEIDA, H.C.G; COSTA, M.S.; MILAGRES, C.S.F. Situação dos serviços de Assistência Técnica e Extensão Pesqueira e Aquícola (ATEPA) no Estado do Tocantins. Revista Interface (Porto Nacional), v. 13, p. 21- 36, 2017.
TAVARES, G.C.; AQUINO, R.M.A.; PALHARES, M.M.; SANTOS, R.R.D.; BONFIM, M.L.; TEIXEIRA, L.V. Perfil do consumo de pescado na cidade de Belo Horizonte, MG. Boletim de Indústria Animal, v.70, n.3, p.230- 236, 2013. https://doi.org/10.17523/bia. v70n3p228
TOCANTINS (Governo). Diagnóstico do agronegócio. Palmas: FAPTO, 2016. Disponível em <http://web.seplan.to.gov.br/workshop/ documentation/Diagnostico_Agrogenocio. pdf>. Acesso em 30 jan. 2018.
VASCONCELLOS, J.P. Determinantes do consumo de pescado na população que frequenta feiras livres do município de Santo André-SP. 104 f. Dissertação (Mestrado em Ciências). Universidade de São Paulo, 2010.
WILKILSON, J. A global value chain on the rocks. Sociologia Ruralis, v. 46, p.139-154, 2006.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.