Genetic selection on beef cattle: effects on carcass edible meat and meat quality
Keywords:
Caracu, Carcass, Guzera, Nellore, Genetic SelectionAbstract
To verify the effect of cattle genetic selection based on weight at 378 days of age and breed of cattle on carcass traits, 144 bulls in which 36 from the selected Nellore (NeS), selected Guzera (GuS), selected Caracu (CaS) and control Nellore (NeC) herds from the Estação Experimental de Zootecnia de Sertãozinho (Sertãozinho, SP, Brazil), were evaluated. The animals were slaughtered on 88 ± 10, 173 ± 11 e 266 ± 11 days of feedlot, on the average, 16.1 ± 0.8; 19.0 ± 0.9 e 22.0 ± 1.1 month of age, and averaging 385 ± 33, 464 ± 33 e 547 ± 53 kg of body weight for the 1st, 2nd and 3rd slaughter points, respectively. The analyzed traits were dressing percentage, carcass weight, edible meat weight, trimmed fat and bone weights, fat depth, and eye muscle area. The shear force and cooking loss were used to evaluate the meat quality of the Longissimus dorsi muscle. The NeS group showed greater carcass weight, edible meat weight, trimmed carcass cuts, and bone weight than the NeC group (P<0.05), except for hump cut weight. However, they had similar dressing percentage, trimmed carcass weight, fat depth, eye muscle area, cooking loss, and shear force. The NeS group presented greater dressing percentage than GuS and CaS groups (P<0.05). The NeS and CaS groups had similar carcass weights and edible meat of carcass and primal cuts, forearm and loin cut weights, and cooking loss. The CaS group had lesser trimmed fat weights, hump, rump steak, topside, silverside, thick flank cut weights, and fat depth than NeS group (P<0.05). But, the CaS group had greater chuck and loin cut weights, eye muscle area, and bone weight than NeS group. CaS group presented lesser shear force value compared to other groups.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.