Observational assessment of the hygienic conditions of three fairs in the municipality of Manaus, AM, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.17523/bia.2024.v81.e1809Palabras clave:
Amazon, health, hygiene, productionResumen
The consumer fishing operation can be engaged in fishing problems in consumer health, so the present work as structural conditions and manipulation of the municipal fair of Manaus. Observations were made at three Centro, Santo Antônio and Betânia district fairs. Note that the hygienic and sanitary conditions of the workers are precarious; in one of the fairs, it was possible to verify the protective equipment such as gloves, caps, the presence of animals near the window where the fish is exposed for sale, styrofoam boxes used for the storage in an inappropriate state, dirty and the company of parcels with fish on the floor without any secondary packaging for protection. Therefore, it is concluded that it is necessary to train users on the dangers that can affect the lack of adequate handling of the consumer's health, which may interfere directly with the local fishing sector.
Descargas
Referencias
ANDRADE, J. C.; OLIVEIRA, A. T.; AMAZONAS, M. G. F. M.; GALVAN, D.; TESSARO, L.; CONTE JUNIOR, C. A. Fingerprinting based on spectral reflectance and chemometrics - An analytical approach aimed at combating the illegal trade of stingray meat in the Amazon. Food Chemistry. v. 436, p. 137637, 2023. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.137637
ARIDE, P. H. R.; OLIVEIRA, A. M.; BAPTISTA, R. B.; FERREIRA, M. S.; PANTOJA-LIMA, J.; CASTRO, P. D. S.; OLIVEIRA, A. T. Changes on physiological parameters of tambaqui (Colossoma macropomum) fed with diets supplemented with Amazonian fruit Camu camu (Myrciaria dubia). Brazilian Journal of Biology. v. 78, p. 360-367, 2018. https://doi.org/10.1590/1519-6984.169442
ARIDE, P. H. R.; OLIVEIRA, A. M.; FERREIRA, M. S.; LIEBL, A. R. S.; COMASSETTO, L. E.; LADISLAU, D. S.; BASSUL, L. A.; SILVA, B. R.; MATTOS, D. C.; LAVANDER, H. D.; SOUZA, A. B.; POLESE, M. F.; RIBEIRO, M. W. S.; CASTRO, P. D. S.; OLIVEIRA, A. T. Growth and hematological responses of tambaqui, Colossoma macropomum fed different levels of rice, Oryza spp. Brazilian Journal of Biology. v. 81, p. 1-7, 2020. https://doi.org/10.1590/1519-6984.232560
ARIDE, P. H. R.; OLIVEIRA, A. T.; OLIVEIRA, A. M.; FERREIRA, M. S.; BAPTISTA, R. B.; SANTOS, S. M.; PANTOJA-LIMA, J. Growth and hematological responses of tambaqui fed different amounts of cassava (Manihot esculenta). Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia. v. 68, n. 6, p. 1697-1704, 2016. http://dx.doi.org/10.1590/1678-4162-8704
BRASIL, Agência Nacional de vigilância sanitária, Resolução RDC n° 2016, de 15 de setembro de 2004. Dispõe sobre Regulamento técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. Diário oficial da união, 2004.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. RIISPOA - Regulamento da Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem Animal. DECRETO Nº 9.013, DE 29 DE MARÇO DE 2017. Brasília/DF: Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, 2017.
BUSSONS, I. N. B.; SOUZA, E. S.; ARIDE, P. H. R.; DUNCAN, W. L. P.; FURUYA, W. M.; BUSSONS, M. R. F. M.; OLIVEIRA, A. T.; FAGGIO, C. Growth performance, hematological responses and economic indexes of Colossoma macropomum (Cuvier, 1818) fed graded levels of glycerol. Comparative biochemistry and physiology c-toxicology & pharmacology. v. 249, p. 109-122, 2021. https://doi.org/10.1016/j.cbpc.2021.109122
HOLANDA, M. A.; SILVA, M. M.; PINTO, L. F.; BRANDÃO, T. M.; SILVA, R. Avaliação das condições higiênico-sanitárias das feiras livres de comercialização de peixe na cidade de Caxias-MA. Acta Tecnológica, v. 8, n. 2, p. 30-35, 2013.
LADISLAU, D. S.; SOUZA, P. L.; ARIDE, P. H. R.; OLIVEIRA, A. T.; GUBIANI, E. A. Current situation and future perspectives of ethnoichthyology in Brazil. Ethnobiology and Conservation. v. 10, 2020.
LIEBL, A. R. S; CÓA, M. A.; NASCIMENTO, M. S.; CASTRO, P. D. S.; DUNCAN, W. L. P.; PANTOJA-LIMA, J.; ARIDE, P. H. R.; BUSSONS, M. R. F. M.; FURUYA, W. M.; FAGGIO, C.; OLIVEIRA, A. T. Dietary lysine requirements of Colossoma macropomum (Cuvier, 1818) based on growth performance, hepatic and intestinal morphohistology and hematology. Veterinary Research Communications. v. 46, p. 9–25, 2022. https://doi.org/10.1007/s11259-021-09872-6
LIEBL, A. R. S.; NASCIMENTO, M. S.; ARIDE, P. H. R.; PANTOJA-LIMA, J.; BUSSONS, M. R. F. M.; FURUYA, W. M.; OLIVEIRA, A. T. Lysine effect on the characterization of fillet, by-products, residues, and morphometry of tambaqui Colossoma macropomum (Cuvier, 1818). Latin American Journal of Aquatic Research. v. 49, n. 4, p. 620-631. 2021. http://dx.doi.org/10.3856/vol49-issue4-fulltext-2701
LIMA, C. A. S.; BUSSONS, M. R. F. M.; ARIDE, P. H. R.; OLIVEIRA, A. T.; O’SULLIVAN, F. L. A.; PANTOJA-LIMA, J. Análise socioeconômica e lucratividade da piscicultura do tambaqui (Colossoma macropomum) no estado do Amazonas, Brasil. In: Aquicultura na Amazônia: estudos técnico-científicos e difusão de tecnologias. 1ed. Ponta Grossa: Atena. v. 1, p. 86-102, 2021.
LIMA, C. A. S.; BUSSONS, M. R. F. M.; OLIVEIRA, A. T.; ARIDE, P. H. R.; ’SULLIVAN, F. L. A.; PANTOJA-LIMA, J. Socioeconomic and Profitability Analysis of Tambaqui Colossoma macropomum Fish Farming in the State of Amazonas, Brazil. Aquaculture Economics & Management. v. 1, p. 1-16, 2020. https://doi.org/10.1080/13657305.2020.1765895
LIMA, A. J. A.; SILVA, H. W. S.; SANTANA, J. P.; OLIVEIRA, E. L. A variação de preço de hortifrútis durante a época das cheias e secas entre 2014 a 2018: Estudo de caso da feira Manaus Moderna no município de Manaus/AM. Scientia Amazonia. 2019.
MATTOS, D. C.; MANHÃES, J. V. A.; CARDOSO, L. D.; ARIDE, P. H. R.; LAVANDER, H. D.; OLIVEIRA, A. T.; VIDAL, M. V. Influence of garlic extract on larval performance and survival of juvenile angelfish Pterophyllum scalare during transport. Brazilian Journal of Biology. v. 83, 2021. https://doi.org/10.1590/1519-6984.244480
NASCIMENTO, M. S.; MATTOS, B. O.; BUSSONS, M. R. F. M.; OLIVEIRA, A. T.; LIEBL, A. R. D. S.; CARVALHO, T. B. Supplementation of citric acid in plant protein based diets for juvenile tambaqui, Colossoma macropomum. Journal of the World Aquaculture Society, v. 52, n. 1, p. 231-243, 2021. https://doi.org/10.1111/jwas.12735.
OLIVEIRA, A. T.; RODRIGUES, P. A.; RAMOS FILHO, A. M.; GOMES, M. F. S.; LIEBL, A. R. S.; PINHO, J. V.; ARIDE, P. H. R.; CONTE JUNIOR, C.A. Levels of total mercury and health risk assessment of consuming freshwater stingrays (Chondrichthyes: Potamotrygoninae) of the Brazilian Amazon. International Journal of Environmental Research and Public Health. v. 20, p. 6990, 2023. https://doi.org/10.3390/ijerph20216990
PANTOJA-LIMA, J.; SANTOS, S. M.; OLIVEIRA, A. T; ARAUJO, R. L.; SILVA JUNIOR, J. A. L.; ARIDE, P. H. R. Pró-rural aquicultura: relatos das principais ações de extensão tecnológica e um panorama do setor aquícola do estado do Amazonas, Brasil. Nexus, v. 1, p. 35-45, 2015.
SANTANA, F. M. S.; LUCENA, M. Y. P. Práticas de manipulação e armazenamento de pescado na região metropolitana de Natal. Natural Resources, v. 12, 1, 65-73, 2022. http://doi.org/10.6008/CBPC2237-9290.2022.001.0007
SANTOS, E. L.; SANTOS, F. J. R.; LIMA, J. N. P.; BORBA, M. N. J.; MORENOS, J. S.; RODRIGUES, E. P.; COSTA, E. N. Avaliação das condições higiênico-sanitárias nas feiras livres das cidades de Cachoeira e Muritiba-BA. Holos, v. 1, 1-16, 2021.
SANTIAGO, J. A. S.; ARAÚJO, P. F. R.; SANTIAGO, A. P.; CARVALHO, F. C. T.; VIEIRA, R. H. S. F. Bactérias patogênicas relacionadas à ingestão de pescado – Revisão. Arquivo de Ciências do Mar, v.46, p.92-103, 2013.
SILVA JUNIOR, A. C. S.; BARBOSA, F. H. F.; MONTEIRO, F. F. Aspectos higiênico-sanitários na comercialização no Mercado de Pescado Igarapé das Mulheres, Macapá-AP. Biota Amazônia, v. 6, n. 4, p. 15.19, 2015. http://dx.doi.org/10.18561/2179-5746/biotaamazonia.v6n4p15-19
SILVA JÚNIOR, A. C. S.; FERREIRA, L. R.; FRAZAO, A. S. Condições higienicossanitárias da comercialização de pescado em feiras livres da cidade de Santana, AP. Higiene Alimentar, v. 31, p. 81-86, 2017.
SOUZA, A. Q. L.; PERDIGÃO, L. M.; BARBOZA, N. L.; SILVA, E. S. Análise microbiológica de dois peixes regionais: Colossoma macropomum (Cuvier, 1818) e Semaprochilodus insignis (Jardine, 1841) comercializados nas feiras da cidade de Manaus. In: CORDEIRO, C. A. M.; AFONSO, A. M.; BORDIGNON, A.C. Ciência e Tecnologia do Pescado: uma análise pluralista, v. 3, 13-25, 2021. https://doi.org/10.37885/210906151
SOUZA, T. M.; ATAYDE, H. M. Educação higiênico-sanitária dos feirantes do Mercadão 2000 e Feira do Pescado em Santarém-PA. Revista Brasileira de Extensão Universitária, v.8, p.127-134, 2017.
Descargas
Publicado
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 2024 Boletín de Industria Animal
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0.
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.