Agronomic characteristics, chemical composition and quality of the silage of eigth corn cultivars
Keywords:
chemical composition, cultivars, in vitro digesbility, organic acids, silageAbstract
The experiment was conducted at the Animal Science Institute (Instituto de Zootecnia), Nova Odessa and Apta Regional, Ribeirão Preto, S.P, for agronomic evaluations of eight corn cultivars and their silages. Using randomized blocks design with three replications it was estimated the plant population, number of ears by lineal meter, plant and ears height, green matter and dry matter production and percentage of grains in the dry matter. It was determined N-NH3, pH, organic acids, DM, CP, MM, NDF, ADF, lignin and in vitro digestibility of organic matter (IVDOM) in the silages. No influence of cultivars was observed for plant population and number of ears by lineal meter, however, differences occurred for plants and ears heights, green matter production and percentage of grains in DM. All the silages presented DM above of 35% with exception for P30F80. No statistical difference was found for CP, EE, MM, IVDOM, Lignin and N-FDA. There were difference in the NDF, N-NDF, ADF, N-NH3, lactic acid, acetic acid contents and pH values among cultivars. The most productive cultivar was XB8028. All the silages presented chemical characteristics that characterize them as good quality silages.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.