Inclusion of crushed corn grains and citrus pulp improves the quality of soybean silage
DOI:
https://doi.org/10.17523/bia.2018.v75.e1431Keywords:
Corn, Soybean silage, Soybean, Citrus pulpAbstract
We aimed to evaluate the effect of the inclusion of corn and citrus pulp as additives in soybean silage made in plastic (PVC) tubes. The experimental design was completely randomized, with a 2x4 factorial arrangement consisting of two additive groups (corn and citrus pulp) and four inclusion levels (no inclusion, 7, 14 and 21%). The experiment was conducted at the Forage Sector of the Lageado Experimental Farm, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science, UNESP, Botucatu, SP, and chemical composition analysis was carried out at the Laboratory of Bromatology. The soybean variety used was BMX Potência RR. Mechanical harvest occurred at the R7 phenological stage, at a height of 15 cm, using a harvester equipped with a two-row platform. The material was chopped into medium particles of 3 to 6 mm. After 45 days, the silages were analyzed for dry matter, crude protein (CP), total digestible nutrients, pH, ethereal extract, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, lignin, total dry matter loss, and total carbohydrates (CHOS). The inclusion of corn (21%) and citrus pulp (14 and 21%) reduced CP values (P<0.05). Control silage contained less CHOS (P<0.05). The inclusion of corn meal is better than citrus pulp to improve the values of soybean silage.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.