Digestibility of protein feedstuffs for pigs using different reference-diet
Keywords:
energy, ingredient, nutrition, protein, swineAbstract
Two trials of metabolism with growing pigs were performed to compare methods of digestibility determination onto protein feedstuffs, testing two reference-diets whose protein contents were above and below animal needs. Two reference-diets were used to measure the digestibility of soybean meal and cottonseed meal. The first one, which was named as alternative, consisted of that reference-diet formulated so that the ingredient-test added kept up the protein balance; another one, named as conventional, a standard reference-diet in which the ingredienttest added turned it an unbalanced diet. There were no significant differences (P > 0.10) neither among the digestibility coefficients of crude protein, gross energy, and dry matter nor among the values of digestible protein, digestible energy, and metabolizable energy of the ingredients at the reference-diets. Even so, the results exhibited percentual and numeric differences that allowed us to infer that using the alternative diet there was an overestimated digestible protein, and using the conventional diet there was an overestimated digestible energy. The alternative diet is more adequate than the conventional one to determine nutrients digestibility of protein feedstuffs for growing pigs.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.