Formulation of finishing pig diets using true ileal digestibility values of amino acids
Keywords:
Amino acids, ileal, digestibility, pigsAbstract
The present study was conducted in the swine production sector of the Animal Science Department of the Federal University of Lavras (UFLA), MG, aiming to verify the performance and carcass characteristics of pigs in finishing phase fed diets formulated with true digestible amino acids values for the same levels of lysine and the other amino acids and the same relation lysine:metabolizable energy. The experimental treatments consisted of four diets: 1 – corn and soybean meal, 2 – corn, soybean meal, cottonseed meal and peanut meal, 3 corn, soybean meal, meat and bone meal and fish meal, 4 – sorghum, defatted rice bran and soybean meal. In the performance trial, 64 commercial hybrid barrows means 61.82 ±3.10 kg of live weight housed in pairs in pens which constituted the experimental units allocated into a completely randomized block design were utilized. The carcass characteristics was evaluated on one pig of each pair, means 92.81 ±2.09 kg according the Brazilian system of carcass classification (ABCS, 1973). No effect (P>0,05) was observed on the feed intake, weigth gain, performance of carcass, back fat, meat percentage and relation fat/meat in any of the treatments evaluated.. It was observed a better gain feed ratio for the treatment 1. It was concluded that the use of diets formulated with true digestible amino acids values for the same levels of lysine and other amino acids and same relation lysine:metabolizable Energy for pigs in finishing phase is technically feasible.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.