Use of principal components analysis on milk fatty acids profile of lactating buffaloes (Bubalus bubalis L.)
Keywords:
fatty acid, principal components, Delta9-desaturaseAbstract
The aim of this experiment was to verify the changes in fatty acids profile during lactation period of water buffaloes. The milk samples were collected monthly from 40 animals, from April to November of 2002 in five herds located at Sarapuí and Pilar do Sul, São Paulo, Brazil. Experimental design was randomly assigned with eight buffaloes per farm in split-plot on time scheme, in five farms. Data were analyzed using a multivariate technique of principal components (PRINCOMP procedure) of SAS. The principal components analysis was an efficient technique to explain the fatty acids variation in the buffaloes milk. Principal components 1 and 2 had explained 59% of the variation observed in the data. Fatty acids originated by "de novo" synthesis been grouped stronger, excepting C4:0. Fatty acids with odd and ramified chain had been grouped, explaining their common microbial origin. The increase in level of long chain fatty acids inhibited the fatty acids of microbial origin. The fatty acids C14:1c9 and C16:1c 9 correlated negatively with its precursor, C14:0 and C16:0. The fatty acids that depend on the enzyme Delta9- desaturase activity correlated positively. The correlation between the vaccenic acid and CLA (C18:2 c 9 t 11) acid was higher.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.