Characteristics carcass and chemical composition the thigh€™s muscle (Biceps femoris) of rabbits the race New Zealand White
Keywords:
cut carcass, fat acid, lipid, meat quality, yield slaughterAbstract
Twenty eight New Zealand White rabbits were used (half males and half females), with objective of evaluate the effects of slaughter weights on the weights the carcass, heads, skins, paws, eatable viscera (liver, kidneys, heart and lungs) the cuts (anterior members, and area cervicthoracic, lumbar and posterior), the peri-renal fat, and their respective yield. They were valued also the humidity content, protein and fat as well the fat acids the thigh’s fat (Biceps femoris). The weights of the hot carcasses with head and eatable viscera, the cold carcass with head and eatable viscera, the cold carcass without head and viscera, head, paws, eatable viscera, peri-renal fat, anterior members, cervic-thoracic area, lumbar area, posterior area had a percentage increase of: 65,0; 67,0; 66,0; 67,0; 76,0; 27,0; 52,0; 47,0; 65,0; 607,0; 62,0; 71,0; 73,0 and 76,0%, respectively. Significant differences were found for head’s percentages that decreased with the increase the slaughter weights and the peri-renal fat that increased. The humidity (71,5 to 73,8%) and protein content (21,1 to 22,1% ) didn’t vary significantly in the weight ranges studied. Just the content of fat intramuscular increased with the slaughter age (2,2 to 4,6%). The contents of the fat acids saturated myristc (2,6 to 3,9) , palmitic (27,5 to 34,3) and stearic( 6,7 to 7,5%), didn’t vary significantly with the slaughter weight, but the monounsaturated palmitoleic (2,6 to 6,2) and oleic (19,9 to 27,8%) increased with the slaughter weight. The acid polyunsaturated linoleic presented larger content (34,2%) in rabbits with weights among 1700 to 1899g.The rabbit meat is excellent for human consumption because its chemical composition and dietetic properties between the weights of 1.70 and 2.50kg.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.