Meta-analysis of carcass and meat characteristics of young or super young steers and of different sexual conditions finished in confinement
DOI:
https://doi.org/10.17523/bia.2023.v80.e1514Palavras-chave:
age, hot carcass, non-castrated, PICO tool, tendernessResumo
The objective was to evaluate the carcass and meat characteristics of feedlot steers based on sexual condition and age at the beginning of the finishing phase, through a systematic review and meta-analysis. The selection of articles was carried out by two reviewers, who selected articles from the Google Scholar and Scielo platforms. The criteria for choosing articles followed the PICO tool. After searching for articles, they were subjected to analysis under the methodological conditions of the research. After this phase, 61 research articles carried out in Brazil remained, from which information was extracted from the material, methods and results. The data were compared according to the age of the steers: young (between 20 and 26 months of age) and super young (between 10 and 16 months of age); and depending on sexual condition: castrated or not castrated. Young steers have higher slaughter weights and higher hot and cold carcass weights. Meat from super young steers presented a higher score for tenderness when evaluated by the panel of evaluators. Uncastrated steers had higher slaughter weight, hot and cold carcass weight and rib eye area, while castrated steers demonstrated greater thickness of subcutaneous fat in the carcass and meat with higher marbling score. Slaughtering super young and castrated steers improves the quality aspects of the carcass and meat, however it reduces the amount of meat.
Downloads
Referências
ASIMWE, L.; KIMAMBO, A.E.; LASWAI, G.H.; MTENGA, L.A.; WEISBJERG, M.R.; MADSEN, J. Effect of days in feedlot on growth performance, carcass and meat quality attributes of Tanzania shorthorn zebu steers. Tropical animal health and production, v.47, n.5, p.867-876, 2015. https://doi.org/10.1007/s11250-015-0801-z
BALDASSINI, W.A.; CHARDULO, L.A.L.; SILVA, J.A.V.; MALHEIROS, J.M.; DAYS, V.A.D.; ESPIGOLAN, R.; PADILHA, P.M. Meat quality traits of Nellore bulls according to different degrees of backfat thickness: a multivariate approach. Animal Production Science, v.57, n.2, p.363-370, 2016. https://doi.org/10.1071/AN15120
BLANCO, M.; RIPOLL, G.; DELAVAUD, C.; CASASÚS, L. Performance, carcass and meat quality of young bulls, steers and heifers slaughtered at a common body weight. Livestock Science, v.240, 2020. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2020.104156
Downloads
Publicado
Edição
Seção
Licença
Copyright (c) 2023 Boletim de Indústria Animal
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.