Nutritional evaluation of almond cashew nut by-products in diets for slow-growing broiler chickens
DOI:
https://doi.org/10.17523/bia.v74n1p45Palabras clave:
Anacardium occidentale, digestibility, Label Rouge poultry, metabolizable energy.Resumen
The aim of this study was to determine the apparent digestibility and energy value of almond cashew nut by-products for slow-growing broiler chickens. Seventy-six chickens (males and females) were allocated in a completely randomized design to four treatments: a control diet and the same diet in which the conventional ingredients were replaced with 30% (kg/kg) almond cashew nut film, almond cashew nut meal or almond cashew nut mass. The animals were housed in individual cages adapted for excreta collection. The apparent digestibility coefficients of film, full meal and almond mass were, respectively, 81.3, 87.3 and 86.2% for dry matter; 32.1, 71.2 and 56.7% for crude protein (CP); 82.7, 92.6 and 92.8% for ether extract; 10.9, 29.9 and 34.7% for neutral detergent fiber; 7.7, 17.9 and 19.6% for acid detergent fiber; 41.9, 57.2 and 66.7% for coefficient of gross energy metabolism (CGEM); 1,189, 2,648 and 3,719 kcal/kg for apparent metabolizable energy (AME); 8.1, 19.9 and 12.9% for digestible protein, and 3.9, 15.2 and 6.3% for mineral matter (MM). The CP and MM apparent digestibility coefficients of full meal were higher than those of film and almond cashew nut mass, while the latter exhibited higher apparent digestibility of fiber, CGEM and AME compared to the other by-products. The inclusion of almond cashew nut by-products in diets for slow-growing broiler chickens results in lower nutrient digestibility, except for ether extract, neutral detergent fiber and AME, in diets containing 30% almond cashew nut mass.Descargas
Descargas
Publicado
Número
Sección
Licencia
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.