Evaluation of Water Consumption by Dorper Lambs in Relation to Age Group
Palabras clave:
Ovis aries, sheep farming, sustainable production, water consumptionResumen
Studies of meat production systems mostly have not focused on water intake, and are even scarcer in the case of sheep farming. However, among the elements that make up an animal diet, water is the most important and its consumption can be influenced by the feed, environment, stress, age and other factors. Thus, the objective of this study was to evaluate water consumption in age groups. The work was carried out at the Sheep Unit of the Instituto de Zootecnia (IZ) in Nova Odessa, SP, with 26 registered uncastrated Dorper lambs with an average age of 102.30 ± 16.30 days and average weight of 26.10 ± 4.14 kg, respectively. The experiment involved collective confinement for 60 days, with 15 days of adaptation. The water consumption was quantified using two automatic drinking troughs (Intergado® system). The total diet was offered ad libitum, with 88.44% dry matter, composed of 15% crude fiber and 16.21% crude protein.The animals were divided according to the entrance age in the test (AG), as a function of the mean ± 0.5*standard deviation. The numbers of animals in each AG were 9, 8 and 9, respectively, for AG1 (84 to 114 days of age), AG2 (120 to 126 days), and AG3 (133 to 156 days). The Tukey test at 5% significance was used (SAS). The means observed in the AG1 (2.02 ± 0.604 L), AG2 (2.45 ± 0.572 L), and AG3 (2.42 ± 0.558 L), did not differ from each other (p>0.05), with a general average of 2.29 ± 0.591 liters of water consumed/day. Therefore, the age group at the ages of the lambs in this study did not affect water consumption. More studies on the use of water in production systems should be carried out to devise strategies for more efficient use.
Descargas
Descargas
Publicado
Número
Sección
Licencia
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.