Palatability and production of eight varieties of the elephant grass
Abstract
The present trial was carried out at the Estação Experimental de Zootecnia, at Sertãozinho, State of São Paulo, and completes a previous study of the same authors. Its aim was to determine the palatability of eight varieties of elephant grass, Pennisetum purpureum, Schum, for pasture and to measure the production of green matter. The varieties studied were: Taiwan A-146, Mineiro, Porto Rico, Taiwan A-25, Merkeron Comum, Merkeron Mexico, Merker e Taiwan A-143. The evaluation of the palatability was made by one technician through visual observation, before and after the grazing by cattle and the experimental design was randomized complete -blocks, with four replications during two periods: rainfall and dry season. The varieties which showed statistical differences at 1% probability level were: 1) in the rainfall T.A-146 did not differ from M. Comum, T.A-25 and M. Mexico, but was superior to P. Rico, T.A-143, Mineiro and Merker; 2) in the dry season T.A-146 was superior to the others. The result in kilogram of green matter per hectare was: Taiwan A-143 71,802 kg, T.A-146 = 69,791 kg, Mineiro = 57,343 kg, P. Rico = 53,666 kg, Merker = 46,854 kg, M. Comum = 44,968 kg, T.A-25 = 42,657 kg and M. Mexico = 27,270 kg.Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.