Carcass composition and quality of sheep with different slaughter body weights
DOI:
https://doi.org/10.17523/bia.2020.v77.e1479Keywords:
meat, growth and development, lambs, yieldsAbstract
The aim of this study was to characterize and quantify commercial sheep meat cuts and their tissues in relation to different ranges of slaughter body weight of lambs. One hundred and fifty lambs were divided according to the following slaughter weight ranges: 16 to 20 kg, 21 to 25 kg, 26 to 30 kg, 31 to 35 kg, 36 to 40 kg, and 41 to 45 kg. The commercial meat cuts evaluated were the neck, shoulder, leg, ribs, fixed ribs, floating ribs, loin with void, low. Based on these data, the cut yields in relation to cold carcass weight, fat yield (subcutaneous and intermuscular), muscle yield, and muscle/fat tissue ratio were obtained. Animals slaughtered with 21 to 25 kg exhibited higher shoulder yield than heavier animals slaughtered with 41 to 45 kg. Similar results were obtained for the leg. In general, the commercial cuts of animals slaughtered with lighter weight provided higher muscle yields and lower fat yields. Body weights classified as light and medium exhibited a better tissue ratio, providing a better edible portion to consumers.
Downloads
References
ANDRADE, A.C.S.; MACEDO, F.A.F.; SANTOS, G.R.A.; QUEIROZ, L.O.; MORA, N.H.A.P.; MACEDO, T.G. Regional composition of carcass and tissue composition of cuts from lambs slaughtered with different subcutaneous fat thicknesses. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 38, p. 2019-2028, 2017. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n4p2019
ALVES, L.G.C.; OSÓRIO, J.C.S.; OSÓRIO, M.T.M.; FERNANDES, A.R.M.; RIBEIRO, E.L.R.; CUNHA, C.M.; ALMEIDA, H.R.; FUZIKAWA, I.H.S. Avaliação da composição regional e tecidual da carcaça ovina. Pubvet, Maringá, v. 9, p. 6-19, 2015. https://doi.org/10.22256/pubvet.v9n1.6-19
ALVES, L.G.C.; OSÓRIO, J.C.S.; VARGAS JUNIOR, F.M.; FERNANDES, A.R.M.; SOUZA, M.R.; SÃNUDO, C. A condição corporal em cordeiros como ferramenta de predição da composição da carcaça. Caderno Técnico & Cientifico, Revista Cabra & Ovelha, ed. 93, p. 46-47, 2016.
ALVES, L.G.C.; CUNHA, C.M.; FERNANDES, A.R.M.; VARGAS JUNIOR, F.M.; HIRATA, A.S.O.; PAES, M.R.S.; MESSA, R.S.; OSÓRIO, J.C.S. Perfil do consumidor de carne ovina na cidade de Dourados – MS. Revista Agrarian, Dourados, v. 10, n. 38, p. 288-293, 2017. DOI: https://doi.org/10.30612/agrarian.v10i37.6671
BRASIL. Decreto nº. 30.691, de 29 de março de 1952. Regulamento de Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem Animal (RIISPOA). Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, 1952.
BRASIL. Instrução Normativa n.03, janeiro de 2000. Ministério da Agricultura. Regulamento técnico de métodos de insensibilização para o abate humanitário de animais de açougue. S.D.A./M.A.A. Diário Oficial da União, Brasília, 2000.
BUTTERFIELD, R.M. News Concepts of sheep Growth. Sidney: Sidney University Press, p. 168, 1988.
CARNEIRO, M.M.Y.; MORAIS, M.G.; SOUZA, A.R.D.L.; FERNANDES, H.J.; FEIJÓ, G.L.D.; BONIN, M.N.; FRANCO, G.L.; ROCHA, R.F.A.T. Residual intake and gain forthe evaluation of performance, non-carcass components, and carcass characteristics of confined crossbred Texel lambs. Revista Brasileira de Zootecnia, v.48, 2019. https://doi.org/10.1590/rbz4820180206
CARVALHO, Z.G.; SILVA, F.V.; ARAÚJO, A.R.; ALVES, D.D.; OLIVEIRA, L.L.S.; REIS, S.T.; SILVA, V.L. Cortes cárneos e constituintes não-carcaça de ovelhas terminadas em pasto com teores diferentes de suplementação. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 36, p. 409-420, 2015. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n1p409
CARVALHO, S.; ZAGO, L.C.; PIRES, C.C.; MARTINS, A.A.; VENTURINI, R.S.; LOPES, J.F.; PILLECO, V.M.; SIMÕES, R.R.; BRUTI, D.D.; MORO, A.B. Tissue composition and allometric growth of tissues from commercial cuts and carcass of Texel lambs slaughtered with different weights. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 37, p. 2123-2132, 2016. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4p2123
FERREIRA, R.C.; CÉZAR, M.F.; SOUSA, W.H.; CUNHA, M.G.G.; CORDÃO, M.A.L; NÓBREGA, G.H. Biometria, morfometria e composição regional da carcaça de caprinos e ovinos de diferentes genótipos. Agrária, Recife, v. 11, p. 253-258, 2016. https://doi.org/10.5039/agraria.v11i3a5384
FRIAS, J.L.; FERREIRA, T.B.; POLAQUINI, L.E.; CUCKI, T.O. Características e preferências de consumo de carne ovina. Pubvet, v.12, p. 1-5, 2018. https://doi.org/10.31533/pubvet.v12n8a148.1-5
GOIS, G.C.; CAMPOS, F.S.; PESSOA, R.M.S.; SILVA, A.A.F.; FERREIRA, J.M.S.; MATIAS, A.G.S.; NOGUEIRA, G.H.M.S.M.F.; SANTOS, R.N. Qualidade da carne de ovinos de diferentes pesos e condição sexual. Pubvet, v.12, p. 1-9, 2018. https://doi.org/10.22256/pubvet.v12n5a97.1-9
GUERRERO, A.; CAMPO, M.M.; OLLETA, J.L.; RESCONI, V.C.; MUELA, E.; SAÑUDO, C. Estudio comparativo de la calidad de la canal y la carne de lechales de raza Churra Tensina y dos tipos ovinos comerciales amparados bajo marcas de calidad. Archivos de Zootecnia, Córdoba, v. 64, p. 211-220, 2015. https://doi.org/10.21071/az.v64i247.408
GUERRERO, A.B.; SAÑUDO, C. Los desafíos actuales en el consumo de carnes frescas. Papel de las marcas de calidad. Revista Eurocarne. v. 279, p. 71-82, 2019.
GRANDIS, F.A.; RIBEIRO, E.L.D.A.; MIZUBUTI, I.Y.; BUMBIERIS JUNIOR, V.H.; PRADO, O.P.P.D; PINTO, A.P. Características de carcaça e qualidade da carne de cordeiros alimentados com diferentes teores de torta de soja em substituição ao farelo de soja. Ciência Animal Brasileira, n.17, p. 327-341, 2016. https://doi.org/10.1590/1089-6891v17i330941
HIRATA, A.S.O.; FERNANDES, A.R.M.; FUZIKAWA, I.H.S.; VARGAS JUNIOR, F.M.; RICARDO, H.A.; RICARDO, H.A.; CARDOSO, C.A.L.; ALVES, L.G.C.; ZAGONEL, N.G.T. Meat quality of Pantaneiro lambs at different body weights. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 40, p. 427-442, 2019. http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n1p427
LANDIM, A.V.; VASCONCELOS, A.M.; CÔRREA, M.P.; COSTA, H.H.A.;
FIORAVANTI, M.C.S.; LOUVANDINI, H.; MCMANUS, C. Tissue and centesimal composition of the 12th rib of lambs from genetic groups diferente. Revista Brasileira Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 16, p. 470-479, 2015. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402015000200004
MAYSONNAVE, G.S.; CAMPARA, J.M.; VAZ, F.N.; PASCOAL, L.L.; MELLO, R.O.; VARGAS, F.V.; PACHECO, P.S. Estudo exploratório da precificação dos cortes ovinos comercializados em mercados on line em diferentes países. Archivos de Zootecnia, Córdoba, v. 66, p. 403-411, 2017. https://doi.org/10.21071/az.v66i255.2517
OSÓRIO. J.C.S., OSÓRIO, M.T.M. Produção de carne ovina: Técnicas de avaliação in vivo e na carcaça. 2.ed. Pelotas: Universidade Federal de Pelotas, 2005. 82p.
OSÓRIO, J.C.S.; OSÓRIO, M.T.M.; FERNANDES, A.R.M.; VARGAS JUNIOR, F.M. Produção e qualidade de carne ovina. In: SELAIVE-VILLAROEL, A.B.; Osório, J.C.S. Produção de ovinos no Brasil. São Paulo: Roca, 2014. Cap.28, p.399-445.
REGO, F.C.A.; LIMA, L.D.; BAISE, J.; GASPARINI, M.J.; ELEODORO, J.I.; SANTOS, M.D.; ZUNDTH, M. Desempenho, características da carcaça e da carne de cordeiros confinados com níveis crescentes de bagaço de laranja em substituição ao milho. Ciência Animal Brasileira, Goinia, v.20, p.1-12, e-50159, 2019. https://doi.org/10.1590/1809-6891v20e-50159
RIBEIRO, E.L.A.; OLIVEIRA, H.C.; CASTRO, F.A.B.; MIZUBUTI, I.Y.; SILVA, L.D.F.; BARBOSA, M.A.A.F. Características de carcaça e carne de cordeiros mestiços de três grupos genéticos. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 31, p. 793-802, 2010. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n3p793
SANTOS, J.R.S.; PEREIRA FILHO, J.M.; SILVA, A.M.A.; CEZAR, M.F.; BORBUREMA, J.B.; SILVA, J.O.R. Efeito da suplementação na composição física e centesimal da paleta, do costilhar e do pescoço de cordeiros Santa Inês terminados em pastejo. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte v.62, p.906-913, 2010. https://doi.org/10.1590/S0102-09352010000400021
SILVA, N.V.; COSTA, R.G.; MEDEIROS, G.R.; MEDEIROS, A.N.; GONZAGA NETO, S.; CEZAR, M.F.; CAVALCANTI, M.C.A. Características de carcaça de ovinos alimentados com subproduto da goiaba. Archivos de Zootecnia, Córdoba, v. 63, p. 25-35, 2014. https://doi.org/10.21071/az.v63i241.560
SILVA, F.V. E.; BORGES, I.; LANA, A.M.Q.; BORGES, A.L.C.C.; SÁ, H.C.M.; SILVA, V, L.; ALVES, L.R.N.; SOUZA, F.A. Bem-estar dos cordeiros submetidos ao transporte rodoviário e avaliação das carcaças e carnes. Pesquisa Veterinária Brasileira, Brasília, v. 37, p. 630-636, 2017. http://dx.doi.org/10.1590/s0100-736x2017000600017
SIQUEIRA, E.R.; NATEL, A.S.; SANTANA, S.R.S.T.; OLIVEIRA, A.A.; FERNANDES, S. Composição tecidual do lombo e cortes das carcaças de cordeiros inteiros e castrados, submetidos a dois fotoperíodos. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v.11, p.25-35, 2010.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.