Productive Yield And Economic Feasibility Of Forage Hays In Feed For Naked Neck Chickens
DOI:
https://doi.org/10.17523/bia.v75n1p25Keywords:
alimentos alternativos, avicultura caipira, Label RougeAbstract
In order to evaluate the productive response and economic viability of diets that included hays as alternative forage for birds in a semi-intensive system, a performance test was held, in which 600 Label Rouge birds were distributed in a completely randomized design with five treatments, six replications, and twenty birds per plot. The control diet (RCO) was based on corn grain and soybean meal and used as a reference for the inclusion of forage hay, 20% by hays Silk Flower (Calotropis procera), Maniva Cassava (Manihot esculenta) , Mata Pasto (Senna obtusifolia) , or Leucaena (Leucaena leucocephala). The average for RCO feed intake, RMM, RFS, RMP, and RLE were 0.1050, 0.1470, 0.0888, 0.1411, and 0.1441 kg/bird/day, respectively, and feed prices were 1,489, 1,209, 1,189, 1,179, and 1,249 (R$/kg), respectively. Therefore, the total costs of food in the 84-day period of semi-confinement of the birds per ration were 1950,67, 1790,70, 1061,90, 1676,04, and 1813,60 (actual R$), respectively. These results showed a relative decline in power with regard to cost via including hay as an alternative forage in diets, but after evaluating the performance in weight gain and carcass yield of birds, the total revenue was lower in each of the feeds with hay forage and thus the economic efficiency and average cost rates were better with the RCO feed; however, the RMM had superior profitability compared to other diets with hay.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.