Color of Apis mellifera L. honey samples from different Brasilian States
Keywords:
storage, botanical origin, procedureAbstract
The honey color is a determinant factor to its acceptance in world market, and the brightest ones are preferred by consumers. The color of this product is related to botanical origin, processing, storage, climatic factors during the nectar flux and the temperature inside the hive. The color of samples of Apis mellifera L. (Hymenoptera: Apidae) honey was determined with the objective of contributing to Brazilian honey characterization. The samples were collected directly from apiculturists of six Brazilian States: 173 from Bahia State, 21 from Tocantins State, 38 from Ceará State, 52 from Piauí State, 42 from Minas Gerais State and 20 from Santa Catarina State. The analysis were realized in the “Laboratório de Apicultura” of the “Departamento de Entomologia, Fitopatologia e Zoologia Agrícola” of ESALQ, USP, at Piracicaba, SP, Brazil. The analysis were performed in spectrophotometer with 560nm in 1 cm cell, using glycerin as blank control. Three replications of each sample were done. The average value was converted in color by Pfund scale (VIDAL e FREGOSI, 1984). The total of 346 honey samples from six Brazilian States, 44.52 % was bright amber and 17.05 % extra bright amber, totalizing 61.57 % of the samples. The Brazilian honeys in this majority are bright honey.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.