Sugar cane supplemented with urea levels: rumen fermentation and plasma urea-n concentrations in dairy cows
Keywords:
volatile fatty acids, ammonia concentrations, pH, dairy cowsAbstract
Four cow fitted with rumen cannulae were used in a 4 x 4 Latin Square design to investigate the rumen fermentation and the plasma urea-N concentration. The animals were fed with sugarcane as the exclusive roughage and supplemented with soybean meal in the treatment 0%UR or urea at levels of 1.0%; 1.5% and 2.0% of fresh sugarcane. Daily dry matter intake was higher (P<0.05) for treatment 0%UR (7.76 Kg DMI/day) than treatment 1.0%UR (4.94kg DMI/ day), 1.5%UR (5.53kg DMI/day) and 2.0%UR (4.02 Kg DMI/day). The pH, total volatile fatty acids concentrations, the percents of acetic and propionic acids, acetic:propionic ratio and ammonia concentrations showed quadratic effect (P<0.05) between 0-10 hours and 12-22 hours. Differences were observed (P<0.05) among the treatments in both periods for the ammonia and plasma urea- N concentrations. There were treatment effects (P<0.05) on pH and acetic:propionic ratio between 12-22 hours.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.