Dry matter genotypes of Cynodon by microwave and conventional oven methods
DOI:
https://doi.org/10.17523/bia.v70n2p174Keywords:
Jiggs, Russel, Tifton 68, Tifton 85, VaqueroAbstract
The aimed of this work was to comparing the drying process in a microwave oven and forced air ventilation, as well as their effects on the chemical composition of different genotypes of the genus Cynodon (Tifton 85, Jiggs, Russell, Tifton 68 and Vaquero) collected at different ages cutting (28, 48, 63 and 79 days). The experimental design was a randomized block in a split-plot design, with 4 replicates. There was no difference (P>0.05) between the methods analyzed on the chemical composition of the genotypes studied. Increasing age cutoff negatively influenced (P<0.05) the crude protein content of the different plant parts. A significant increase (P<0.05) of dry matter, neutral detergent fiber, acid detergent fiber and dry matter production was observed with increasing age cut. The use of the microwave oven is a quick and precise method obtain the dry matter content of the fodder showing efficiency similar to the method of drying in an oven with forced air circulation. The genotypes showed better chemical composition results when handled at age 28 days.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.