Inclusion of residue meat flour in growing pigs diet (30-50 kg)

Autores

DOI:

https://doi.org/10.17523/bia.2022.v79.e1511

Palavras-chave:

co-product, production cost, animal origin, economic viability

Resumo

A study was carried out to evaluate the inclusion of increasing levels of a residue from the rendering plant after obtaining meat and bone meal for growing pigs on performance, carcass characteristics, incidence of diarrhea and economic viability of the diets. Forty-eight pigs were allotted in a completely randomized design with four treatments (0, 2, 4 and 6% of residue inclusion), six replicates and two animals per experimental unit (barrows and females) with 30 ± 0.662 kg of initial weight in a 24-day trial period. Statistical assumptions of normality and homogeneity were verified using Shapiro-Wilk and Barllet tests, respectively, at 5% probability. The assumptions were met and the data were subjected to analysis of variance at 5% significance. The performance variables, carcass characteristics and diarrhea incidence did not show
significant differences (P<0.05) between the levels of inclusion of residue in the diet. The residue can be used up to 6% in the feed without affecting performance, carcass characteristics and diarrhea incidence in growing pigs, however, the inclusion of 4% of the residue presents greater economic viability.

Downloads

Os dados de download ainda não estão disponíveis.

Referências

ABRA. Indústria de reciclagem animal garante sustentabilidade à produção. Available at: <https://abra.ind.br/industria-de-reciclagem-animal-garante-sustentabilidade-a-producao/>. Access at: 09 mar. 2021.

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS – AOAC. Official methods of analysis. 18th ed. Gaithersburg, MD, USA: AOAC, 2007.

BARBOSA, H. P.; FIALHO, E. T.; FERREIRA, A. S.; LIMA, G. J. M. M.; GOMES, M. F. M. Triguilho para suínos nas fases inicial de crescimento e terminação. Revista Brasileira de Zootecnia, v.21, p.827-837, 1992.

BELLAVER, C.; FIALHO, E. T.; PROTAS, J. F. S.; GOMES, P. C. Radícula de malte na alimentação de suínos em crescimento e terminação. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.20, p.969-974, 1985.

BRASIL. Ministério da Agricultura, do Abastecimento e da Reforma Agrária. Normas técnicas de instalações e equipamentos para abate e industrialização de suínos. Portaria 711 de 1 de novembro de 1995. Diário Oficial da União, Brasília, n.211, p.17625-17626, 1995.

BRIDI, A. M.; SILVA, C.A. Avaliação da carne suína. Londrina: Midiograf, 2009. 120 p.

COMPÊNDIO BRASILEIRO DE ALIMENTAÇÃO ANIMAL. Métodos analíticos. 4ª ed. São Paulo: Sindirações, 2013. p.175-181.

EMBRAPA - EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. Portal Embrapa (Versão 3.116.0) p04. c2021. ICPSuíno/Embrapa. Available at: <https://www.embrapa.br/suinos-e-aves/cias/custos/icpsuino>. Access at: 21 de dez. de 2021.

FERREIRA, E.B.; CAVALCANTI, P.P.; NOGUEIRA, D.A. ExpDes.pt: Experimental Designs package (Portuguese). R package version 1.1.2. 2013.

FREITAS, L.S.; LOPES, D.C.; FREITAS, A.F.; CARNEIRO, J. C.; CORASSA, A.; PENA, S.M.; COSTA, L.F. Avaliação de ácidos orgnicos em dietas para leitões de 21 a 49 dias de idade. Revista Brasileira de Zootecnia, v.35, p.1711-1719, 2006. https://doi.org/10.1590/S1516-35982006000600019

NATIONAL FARM ANIMAL CARE COUNCIL. Code of practice for the care and handling of pigs. Code of practice, 2014. 78 p.

NUNES, B. A pecuária dá uma aula contra o desperdício. Revista Oeste. 2020. Available at: <https://abra.ind.br/a-pecuaria-da-uma-aula-contra-o-desperdicio/>. Access at: 10 mar. 2021.

OLIVEIRA, E. R. A. D.; MARTINS, T. D.; THOMAZ, M. C.; PASCOAL, L. A. F.; SILVA, J. H. V. D.; SILVA, T. R. G. D.; BRITO, M.S.; ALMEIDA, J.M.S.; ALMEIDA, J. L. S. D. Use of biofermented plants adapted to the semi-arid region in piglet diets. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 22, 2021.

PIZZOLANTE, C.C.; KAKIMOTO, S.K.; MORAES, J.E.; SACCOMANI, A.P.O.; SOARES, D.F.; PASCHOALIN, G.C.; BUDIÑO, F.E.L. Bovine meat and bone meal is an economically viable alternative in quail feeding in the initial phase. Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 88, p. 983-988, 2016. https://doi.org/10.1590/0001-3765201620150146

REIS, R.S.; BARRETO, S.L.T.; VIANA, G.S.; MENDONÇA, M. O.; RIBEIRO, C.L.N; MENCALHA, R.; MUNIZ, J.C.L.M; FERREIRA, R.C. Inclusão de farinha de vísceras na ração de codornas japonesas em posturas. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, v.3, p.158-163, 2013. https://doi.org/10.21206/rbas.v3i1.202

RICHART, E.; NUNES, R.V; CASTILHA, L.D.; DA SILVA, Y. L.; CELLA, P.S. Nutritional evaluation of tilapia filleting waste meal for swine in the nursery phase. Revista Caatinga, v. 29, p. 473-480, 2016. http://dx.doi.org/10.1590/1983-21252016v29n225rc

ROSTAGNO, H.S.; ALBINO, L.F.T.; HANNAS, M.I.; DONZELE, J.L.; SAKOMURA, N.K.; PERAZZO, F.G.; SARAIVA, A.; TEIXEIRA, M.L; RODRIGUES, P.B.; DE OLIVEIRA, R.F; BARRETO, S.L.T; BRITO, C.O. Tabelas brasileiras para aves e suínos - composição e alimentos e exigências nutricionais. 3.ed. Viçosa: UFV, 2017. 488p.

SANDI, A.J. Estimativa do impacto da adoção de instrumentos de proteção ao risco de preços no desempenho econômico de suinocultores no sul do Brasil. 2020. Dissertação (Mestrado em Agronegócios) - Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2020. p. 158. https://lume.ufrgs.br/handle/10183/232248

SILVA, J. D.; GOUVEIA, A. B. V. S.; SILVA, W. D.; PAULO, L. D.; SANTOS, F. D.; MINAFRA, C. S. Uso de enzimas para aumentar a qualidade nutricional de farinhas de origem animal. PUBVET, v. 12, p. 133, 2018. https://doi.org/10.31533/pubvet.v12n8a156.1-14

ZANOTTO, D.L.; LUDKE, J.V.; COLDEBELLA, A.; JÚNIOR, A.C. Utilização de flotado industrial de frigorífico na produção de farinha de carne e osso destinada a alimentação de suínos. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2019. 14p. (Comunicado Técnico, 564).

Downloads

Publicado

21-11-2022

Edição

Seção

NUTRIÇÃO ANIMAL

Como Citar

Inclusion of residue meat flour in growing pigs diet (30-50 kg). (2022). Boletim De Indústria Animal, 79, 1-11. https://doi.org/10.17523/bia.2022.v79.e1511